2012 Nobel Edebiyat Ödülü

Fotoğraf buradan alınmıştır.


2012 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi bugün Türkiye saati ile saat 14:00'te İsveç'te açıklandı. Ödüle layık görülen isim Çin'in kısa öykü ve roman yazarı Mo Yan oldu. Ödüle layık görülmesinin sebebi, eserlerinin "tarih, masal ve çağdaş olanı harmanlayan sanrısal/büyülü gerçekçiliği barındırıyor olması" olarak değerlendirilmiş. Yazar bu yönü ile G. G. Marquez ile de karşılaştırılıyor.

Mo Yan, aslında yazarın mahlası; asıl adı Guan Moye. Yazarın kitaplarından Red Sorghum 1987 yılında, Shifu You'll Do Anything for a Laugh ise 2000 yılında yönetmen Zhang Yimou tarafından, 2003 yılında da öyküsü NuanHua Jianqi tarafından beyazperdeye uyarlanmış.

Türkiye'de pek değil, hatta hiç tanımadığımız yazarın Türkçe'ye çevrilmiş bir kitabı bulunmuyor. Mo Yan'ın kitapları bakalım hangi yayınevi aracılığıyla Türkçe'ye kazandırılacak? O zamana kadar İngilizce'ye çevrilmiş yayınlarına ulaşmak isteyenler için birkaç örnek: Garlic BalladsPow!Red SorghumShifu You'll Do Anything for a Laugh.




Yorumlar

  1. Nobel bu yıl bir Çinli yazara gitti. Biraz politik işler döndüğünü düşünüyorum ödüllerde ama bakalım. Henüz Türkçe ye eseri çevrilmiş birisi değil. Bloğunuz gayet güzel başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Bu arada Can Yayınları çeviriye başlamış.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz. Yazar tarafından yorumunuz onaylandıktan sonra yayımlanacaktır.

Thank you for your comment. It will be published upon approval by the author.